Jak vyměnit vodovodní bateriiJe ošklivá, teče, jde ztěžka. To jsou jen některé důvody pro výměnu vodovodní baterie. Čas od času se s některým z nich potká každý. Někteří kvůli tomu dokonce volají instalatéra. Výměna baterie je ale jednoduchá a s trochou šikovnosti ji zvládnete sami. Připravili jsme proto stručný návod, který vám s tím pomůže.

Na výměnu baterie nepotřebujete žádné speciální znalosti ani nářadí. Stačí jen dodržet následujících 6 kroků.

1.    Vypněte přívod vody

Pokud si nechcete udělat z kuchyně nebo koupelny brouzdaliště, ze všeho nejdřív zastavte přívod vody. Poté povolte kohoutky a nechte všechnu nashromážděnou vodu vytéct. Počítejte ale s tím, že v přípojce ještě něco málo zbylo. Připravte si k ní proto kbelík nebo alespoň hadr.

2.    Odpojte baterii

Když vyměňujete nástěnnou baterii, stačí ji prostě odšroubovat. U dřezové baterie musíte nejprve odšroubovat hadičky od přípojky a poté odmontovat kotvicí šrouby.

Jak vyměnit vodovodní baterii2

Stačí vám k tomu obyčejný klíč nebo sika kleště.

3.    Pohlídejte si rozměry

Jakmile baterii odpojíte a vyndáte, připravte si novou. Nezapomeňte předem zkontrolovat, jestli její rozměry odpovídají původním otvorům. Pohlídejte si to už při nákupu, abyste pak nemuseli vyvrtávat nové.

4.    Zkontrolujte těsnění

Pokud jste to neudělali už při koupi, zkontrolujte, jestli jsou u nové baterie veškerá potřebná těsnění. Když nějaké chybí, sáhněte po rezervních o-kroužcích.

Jak vyměnit vodovodní baterii1

Měli byste je mít doma připravené do zásoby. Jednoduše tak kdykoliv vyměníte třeba opotřebované těsnění.

5.    Připevněte novou baterii

Připravenou baterii poté vsaďte do otvoru a přišroubujte kotvicími šrouby. Nezapomeňte je utahovat postupně. Vyhnete se tak tomu, že bude baterie nakřivo a nebude dobře těsnit.

6.    Zapojte správně hadičky

Pak už zbývá jen přišroubovat hadičky k přípojce vody. Dejte si při tom pozor, abyste správně napojili teplou a studenou vodu. Poté můžete pustit přívod vody a zkontrolovat jestli vše správně těsní.

Spoléhejte na ověřenou kvalitu

Jako u každého domácího vybavení, také u vodovodní baterie platí, že byste neměli vybírat podezřele levné kousky nebo výrobky zcela neznámých značek. Může se totiž stát, že se přestanou vyrábět. A pak musíte kupovat novou baterii i kvůli banálním opravám.

Dejte proto raději přednost osvědčeným prodejcům, kteří vám nabídnou nejen dostatečný výběr, ale také veškeré potřebné vybavení včetně těsnění a vhodného nářadí.