terasaUž se vidíte, jak v tropickém létě odpočíváte pod slunečníkem a popíjíte studený koktejl? Než se tato představa stane skutečností, je potřeba vaši terasu či balkón na chvíle odpočinku dostatečně připravit.

Zaměřit se musíte na okna, parapety, zahradní nábytek, ale i na podlahu. Tam všude se od minulého léta uchytil prach. Poradíme, jak neztrácet čas a pracovat co nejefektivněji.

Zbavte okna a rámy nánosů špíny

Než se vrhnete na pořádnou údržbu, je potřeba zbavit se veškerého prachu a stoletých pavučin. Nejlepší bude, když začnete pěkně od shora a jako první umyjete okna a parapety. Citlivou péči věnujte okenním rámům. Zaměřte se na typ materiálu – každý si zaslouží jinou – speciální péči. Například u plastových rámů a parapetů se vyhněte používání přípravků s rozpouštědly nebo brusným pískem. Rozpouštědla totiž mohou povrch naleptat a prach by se v nich mnohem snáze usazoval, písek, respektive jakékoli abrasivní částečky by se nesmazatelně podepsaly na vzhledu ošetřeného povrchu. Sáhněte raději po vyzkoušených čisticích prostředcích, které jsou vhodné pro umělohmotné povrchy. Pro klid duše použijte například Fixinelu na plasty. Nikdy nepoužívaje drátěnky, zanechávají hluboké rýhy.

Ošetřete a omyjte zahradní nábytek

Zahradní stolek, křesla a židle. V dalším kroku se vrhněte právě na ně. Pořádnou očistu si zaslouží i zahradní nábytek, který byl přes zimu uložen v garáži nebo komoře. Prostředky a vhodnou péči zvolte i tady dle materiálu. Některé povrchy jsou bezúdržbové, jiné je potřeba občas natřít olejem. Pokud máte plastový nábytek, sáhněte opět po čističích určených na tento materiál. To platí i pro dřevo. Na různé druhy jsou určeny speciální údržbové oleje pro dlouhodobou ochranu a pěkný vzhled. Spolehlivě jej chrání před vysycháním a praskáním. Nábytek ze slitiny mědi a hliníku – duralu – si poradí s deštěm i slunečními paprsky. Tady si při údržbě vystačíte jen s hadříkem a vodou.

Ať je dlažba jako zrcadlo

Jako poslední by na řadu měla přijít podlaha. I tady je důležitý povrch. Na trhu je nespočet produktů na odstraňování nečistot z kamene či betonu. Na dřevěné podlahy a PVC použijte prostředky, které používáte na podlahy doma. Na balkonech si hravě vystačíte s mopem a vhodným čisticím prostředkem.

Pokud máte všechny kroky za sebou, nastává ta nejpříjemnější fáze – zabydlování. Rozmístěte po terase ošetřený a umytý nábytek, přidejte slunečníky a dekorace v podobě zahradních světýlek či svícnů. A pomalu si také začněte míchat oblíbený koktejl. Za vynaloženou práci si jej určitě zasloužíte.

Publikováno v kategorii: Zahrada