vodní kámen sprchaKaždá správná hospodyňka si přeje voňavou a nablýskanou koupelnu. Překazit plány jí však může vodní kámen, který zanechává nevzhledné fleky. Pokud není povrch vaší vany, toalety nebo umyvadla čistý podle vašich představ? Poradíme, jak se s koupelnovým „neduhem“ číslo jedna vypořádat.

Povrch zasažený vodním kamenem vypadá nevzhledně a špinavě. Pokud máte doma tvrdou vodu, riziko, že se u vás objeví vodní kámen, je o poznání vyšší. Ale nezoufejte. Rozhodně v tom nejste sama. V České republice je na většině území středně tvrdá až tvrdá voda. Jak tedy s nevzhlednými usazeninami skoncovat?

Vany, sprchy, baterie

Bílé mapy na bateriích a povlaky špíny ve sprchovém koutě vyčistíte domácím roztokem vody s octem. Pro svěží vůni můžete přidat citronovou šťávu. Směs je potřeba aplikovat na postižená místa a nechat asi 10 minut působit. Následně můžete vodovodní baterie ještě vyleštit. Pokud potřebujete silnějšího pomocníka, který umí s vodním kamenem účinně skoncovat, bude se vám hodit například Fixinela Antikalk. Stačí nanést přípravek na znečištěná místa, nechat několik minut působit a následně vydrhnout houbičkou. Pokud vodní kámen stále drží, opakujte postup. Na malé plochy a záhyby použijte zubní kartáček. Jinde si bez problémů vystačíte s kuchyňskou houbičkou.

Úklid koupelny

Vodní kámen v toaletě

Nevzhledné usazeniny v toaletních mísách se vytváří častým splachováním. Speciální čisticí prostředky na toalety, tak používejte alespoň 2 krát týdně. Předejdete tak následnému úmornému úklidu. Pokud už je však záchodová mísa hodně zanesená, může vás zachránit roztok kyseliny sodné, který nalijte do mísy a necháte působit. Následně je potřeba toaletu vydrhnout štětkou.

Mám tvrdou vodu?

  • Mýdlo málo pění a snadno se oplachuje.
  • Na hladině kávy nebo čaje se tvoří povlak, který se usazuje na okrajích.
  • Na hrncích, na nádobí a na sanitárním vybavení se objevují bíle mapy.

Vodní kámen, tedy vlastně uhličitan vápenatý a další nerozpuštěné usazeniny jako vápník a hořčík, dokáže pořádně potrápit, a to nejen při úklidu. Ucpává totiž trubky, snižuje průtok a současně zvyšuje tlak v trubkách a spotřebu elektrické energie. Velkým strašákem je jeho usazování v domácích spotřebičích. Proto nezapomínejte chránit ani vaši pračku nebo myčku.