Zahrada_ilustrační fotoVenkovní zahrada už v dnešní době nepředstavuje pouze a jenom práci, jako tomu bylo za našich babiček, ale stále více prostor pro příjemná setkání s rodinou, přáteli a také místo pro odpočinek a relaxaci. Když se ale podíváte kolem sebe, rozhodně svoji zahradu jako oázu klidu nevnímáte? Mrkněte na naše tipy, většinou totiž stačí přidat jen několik málo prvků, doladit detaily a zahrada ožije k nepoznání.

Relax „koutek“ je základ

I přesto, že si každý pod pojmem relaxační „koutek“ představí něco úplně jiného, v jednom se všichni shodneme: Na zahradě by rozhodně neměl chybět. Nemusíte přitom nutně utrácet vysoké sumy, stačí dobrý nápad a odpověď na otázku „Co je pro vás tou opravdovou odpočinkovou aktivitou“? Pokud jste vášnivý čtenář, pohodlné křeslo nebo houpačka budou ideální volbou, pakliže relaxujete při poslechu hudby, zvažte houpací síť nebo hamaku. A pokud si nejlépe odpočinete při sledování oblíbeného seriálu, ani venkovní postel či zahradní lehátko není k zahození.

Pocit dětství?

Vzpomínáte často na vůni buřtů, které jste si jako malí opékali v ohništi nad praskajícím ohýnkem? Není nic jednoduššího, než pro svoje ratolesti ale i svoje potěšení vytvořit na zahradě něco podobného. Ohniště nezabere moc místa, náklady na realizaci nejsou vysoké a navíc ji i s troškou šikovnosti zvládnete sami. Potřebovat totiž nebudete nic víc než zahradní nářadí a kameny na ohraničení. Kromě prvku oživujícího vaši zahradu se navíc můžete těšit na pocit návratu do dětství, který je k nezaplacení.

Vůně bylinek jako u babičky

Bylinková zahrádka vonící široko daleko, na níž navíc můžete zaskočit, když potřebujete dodat jídlům tu pravou chuť, provonět koupel nebo si jen dopřát čerstvý čaj, je snem snad každé hospodyňky. Navíc je její založení poměrně snadné a člověk přitom může zapojit veškerou svoji kreativitu. Pěstovat bylinky totiž můžete nejen na klasickém záhonku, ale i na skalce či v závěsných květináčích. Nezapomínejte ale na to, že bylinky je nutné sázet do dobře propustné půdy a na chráněné místo, kde se jim dostane hodně světla a tepla.

Čarujte s přírodou

Přemýšlíte, jak oživit zahradu bez investice do drahých dekorací? Zkuste se rozhlédnout kolem sebe nebo trochu prošmejdit půdu, kde můžete narazit na zajímavé kousky, jako jsou loukoťová kola, dřevěné kbelíky či vědra. Předměty s pomocí inspirace na internetu či trochou fantazie můžete předělat na stylové květináče, originální stoličky nebo bedýnky na nářadí. Nezatracujte ani jednotlivé kousky dřeva, z nich můžete vytvořit třeba chodníček. Příroda přírodě zkrátka vždycky dodá šmrnc.

Myslete i prakticky

Přístřešek v podobě altánu či pergoly by alespoň z praktického hlediska neměl na zahradě chybět. Pokud ale celý rok spoříte peníze na zaslouženou dovolenou a nechcete ji zcela pochopitelně vyměnit za stavbu pergoly, zvažte i jiné možnosti. „Mnoho párů má v rodinném rozpočtu rezervy, o kterých ani neví. Například díky tzv. partnerské konsolidaci mohou páry žijící ve společné domácnosti sloučit půjčky obou partnerů do jedné a ušetřit každý měsíc až 1 500 Kč,“ říká Cyril Křůpala ze společnosti Cofidis. Mít se kam v létě schovat před sluncem, rychlou bouřkou nebo mít kam uklidit zahradní nářadí a nábytek, je základ.

Publikováno v kategorii: Zahrada