Kam zastlat lůžkoviny? Nechat je nahoře volně větrat nebo schovat do útrob postele? Někdy se bohužel nelze ohlížet na to, co je lepší. Ačkoliv byste si rádi zařídili ložnici optimálně a správně, okolnosti vám nejdou naproti, a proto hledáte to nejefektivnější řešení?

Ložnice může mít řadu podob. Velká s obrovskou vestavěnou skříní, případně s šatnou hned vedle, je realitou jen pro zlomek šťastlivců. Většina lidí zápolí s každičkým místem v bytě a není snadné do něj vše vměstnat. Často ložnice plní současně i funkci obytné místnosti, kam se musí vejít třeba pracovní kout apod. Rázem je vše jinak. Ale pokud jste na tom tak, že máte pro samostatnou ložnici a potažmo postel prostor, pak jste na tom v podstatě ještě relativně dobře. Ideální variantou v případech, kdy chcete byt maximálně využít, je lůžko s úložným prostorem. Představuje dobrou cestu, jak toho dosáhnout, a právě z těchto důvodů bývá velice oblíbené.

Funkce a design se nevylučují

Ať už zápasíte s nedostatkem místa v malém, ale klidně i velkém, avšak nevhodně uspořádaném bytě, postele s úložným prostorem jsou vítaným kusem nábytku do jakéhokoliv interiéru. Útroby této postele vám mohou být prospěšné stále i příležitostně. Přece jen není vždy nutné zahltit ložnici dalším a dalším zařízením disponující volnou plochou. Při pohledu na moderní lůžka vás mnohdy ani nenapadne, že by mohla nabídnout ještě i nějakou kapacitu k jinému využití. Oplývají funkčností i atraktivním designem, což je jistě více než žádoucí.

Různé variace úložných prostorů

Místo pro odkládání lůžkovin a nejrůznějších sezónních věcí se zpravidla v těchto postelích nachází pod lehací plochou. Je tvořeno z pevné části a odkrývá se zvednutím matrace a roštu pomocí různých výklopných systémů s čelním přístupem nebo z boku. Neméně populární jsou varianty se zásuvkami podélně kopírující postel, se kterými se vyjíždí do stran, anebo z přední části. Při jejich plném vysunutí je možné provést generální úklid i tam, kam se zřídkakdy vysavačem dostanete. Navíc si můžete dovolit i polohovatelné rošty , což v případě vyklápěcích roštů není možné. Některá provedení disponují šuplíky kratšími, než je šířka lůžka. Ze stran zůstává cca 20 cm místa tak, aby k němu bylo možné přistoupit s chodidly zasunutými pod okraj postele. Tento design působí méně hřmotně. Další možnosti nabízí záhlaví lože, kde však není k dispozici tolik prostoru, jako pod ním.

Postel s kvalitním zpracováním

Při výběru postele s úložným prostorem myslete na snadný přístup k tomuto odkládacímu místu, ať už z pohledu dispozic ložnice, tak kvality výklopného systému. V druhém případě vybírejte varianty s písty umožňující snadné ovládání. A kde takovou postel pořídit? Dobrou volbou je firma, kde se přímo nábytek vyrábí. Kupříkladu na prověřeném e-shopu jedné z nich (www.spime.cz), naleznete moderní výrobky z kvalitních materiálů za skvělé ceny, často i akční.

Rada na závěr: Z ryze zdravotních důvodů doporučujeme pravidelné větrání matrací. Zvláště tehdy, pokud máte úložný prostor naplněný až po okraj.