Jak pronajmout v Brně váš byt, pokud to hodláte zajistit vlastními silami, zcela bez pomoci některého z realitních agentů? Nejspíš tušíte, že je k hledání vhodného nájemníka dobré přistupovat obezřetně a současný převis poptávky nad nabídkou vám k tomu dává ideální příležitost. Jednoduše řečeno, jste to vy, kdo si může vybírat a tak není nutné ani rozumné svěřit vaši nemovitost hned prvnímu člověku, který o ni projeví zájem. Pojďme se podívat na pár nejpodstatnějších věcí, které vám pomohou dobrat se pokud možno optimálního výsledku, kterým bude spolehlivý a solventní nájemník.

Pronájem bytu bude jen otázkou několika málo dní

Pokud jste majitelem některé z brněnských nemovitostí a nehodláte ji delší dobu užívat, je její pronájem jen logickým krokem a při dnešních hodnotách, kterých zde v průměru dosahují činže, je to navíc i poměrně lukrativní záležitost.

Nedostatek vhodných nemovitostí vám společně s neutuchající poptávkou dává jedinečnou šanci dobře uvážit, komu a za jakých podmínek váš byt poskytnete!

Do karet vám hraje i zpřísnění pravidel u hypoték, jelikož řada z těch, kteří na úvěr nově nedosáhnou, nejspíše rozšíří zástupy vašich potenciálních nájemníků. Jestliže nastavíte solidní podmínky a budete postupovat chytře, ale přitom seriózně, určitě se vám brzy přihlásí hned několik vážných zájemců.

14 tisíc za 65 metrů čtverečních

Činže dnes v Brně dosahují takových výšek, že máte-li k dispozici průměrně velký byt v dobrém stavu, můžete za něj měsíc co měsíc inkasovat klidně i 14 000 korun. Ceny bydlení rostou už několikátý rok v řadě, a přestože je už nejspíš nadohled určité zpomalení tempa, jakým ke zdražování dochází, nebude se to s velkou pravděpodobností týkat všech lokalit v republice. Obzvláště byty v Praze a v Brně si svou vysokou hodnotu nejspíše podrží a to navzdory tomu, jaká bude ekonomická realita, s níž se bude potýkat většina populace.

Průměrný nájem 06/2018

Město Nájem za m2
Praha 345 Kč
Brno 248 Kč
Olomouc 208 Kč
Plzeň 205 Kč
Liberec 198 Kč
H. Králové 193 Kč

Víte, jaký zvolit hned od začátku postup?

Ještě před několika lety nebylo nalezení vhodného nájemníka zase tak snadné, a pokud jste jako majitelé narazili na někoho solidního, mohli jste si gratulovat. To je však minulost a dnes si zpravidla můžete pohodlně vybrat, komu vaši nemovitost svěříte. Aby vše dopadlo k vaší plné spokojenosti, věnujte výběru dostatek času a pozornosti a to tím spíš, že jednáte na vlastní pěst a nemáte za zády žádného realitního odborníka. Tím nejhorším, co vás může potkat, je to, že dáte byt do užívání někomu nesolventnímu, kdo bude mít pravidelné potíže s tím, aby včas a v plné výši uhradil činži. Ceny nemovitostí nadále rostou a ovlivňují tak i hladinu nájemného. Zdaleka ne každý je proto dnes schopen vypořádat se s vysokými náklady na bydlení a trocha opatrnosti je tedy namístě.

A) Nedejte na první dojem! – Prvním dojmem, který na vás zájemce o vaši nemovitost udělá, se rozhodně nenechte příliš ovlivnit. Jde o peníze, nikoliv o sympatie. Berte to tak, že propůjčujete váš majetek úplně cizímu člověku a to, zda na vás působí mile a zdvořile ještě není zárukou jeho solidního jednání a ani solventnosti. Nejdříve si tedy v rámci možností vašeho potenciálního nájemníka trochu proklepněte. Nejpodstatnější je to, zda se třeba nepotýká s exekucí nebo nemá jiné problémy finančního či dokonce kriminálního charakteru. Nejlépe vám k tomu poslouží Insolvenční rejstřík, Centrální evidence exekucí, případně rejstřík osob hledaných Policií ČR.

B) Stanovte rozumnou výši činže! – Určit optimální činži nemusí být vždy jednoduché. Každopádně vám s tím pomůže internet a řada realitních webů. Díky inzerci, kterou na nich najdete, si můžete udělat hrubou představu o tom, jak vysoká činže je v dané lokalitě obvyklá a od toho se můžete odrazit. Chtít za každých okolností inkasovat maximum nemusí vždy být tou nejlepší volbou. Dlouholeté zkušenosti mnoha realitních odborníků ukazují na fakt, že je mnohdy lepší pronajmout byt i za nižší částku, než jste původně zamýšleli. Pokud díky tomu získáte člověka solidního, se kterým nebudou potíže a který bude vaši nemovitost užívat dlouhodobě, budete nakonec spokojeni i vy.

C) Bez dobře sepsané smlouvy to nepůjde! – Kvalitní smlouva je základním stavebním kamenem bezproblémového vztahu mezi vámi a vaším nájemníkem. Obě strany mají hned od počátku přesně vědět, na co a za jakých okolností mají nárok, aby nedocházelo ke zbytečným nedorozuměním a komplikacím. Je opravdu důležité, mít vše co nejlépe ošetřeno i pro případ, kdy nájemník přestane platit a odmítne se třeba i odstěhovat. Vzory smluv se dají nalézt na internetu, a pokud se obáváte, že byste si s vypracováním té vaší nemuseli poradit, najměte si raději právníka, který to obstará za vás.

O nájemníky nebudete mít nouzi

Při množství lidí, kteří dnes a denně usilují o to, aby mohli v Brně žít, nebudete mít určitě s nalezením někoho vhodného, komu váš byt poskytnete, příliš práce. Solidní nemovitost nabídnutá za rozumnou částku obvykle z trhu s nájemním bydlením zmizí velmi rychle. Jde jen o to, abyste dodrželi ta nejzákladnější pravidla, na základě kterých by se měl každý pronájem realizovat.

Jestliže to dokážete, pak jsou vaše šance na získání slušného a stabilního nájemníka dosti vysoké. Co myslíte, zvládnete to i díky našemu článku nyní lépe? Možná zvládnete a možná, že vám v našem textu něco důležitého chybělo. Pokud ano, pak si neváhejte o doplňující informace napsat!