Vlny letních veder a postupné ubývání sněhu během zimy. To je teplotní výhled na příštích několik let. Jak se s neustálým oteplováním vyrovnat a co doporučují odborníci?

V létě tropy a v zimě chybějící sníh

Globální oteplování má vliv na celou planetu a nevyhýbá se ani České republice. V posledních letech jsme svědky lehčích zim, chybějícího jara a rychlého nástupu tropických veder v letních měsících. A podle českých vědců z matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy se situace bude i nadále zhoršovat.

Více tropických nocí

Do roku 2060 se zvedne průměrná teplota vzduchu o 2,5 °C. Následující roky tak přinesou teplejší zimy s minimem mrazivých dnů a také méně sněhu nejen v nižších polohách, ale i na horách. Léta pak budou ve znamení tropických dnů i nocí. Do 25 let by mělo být dnů, kdy rtuť teploměru ukáže více než 30 °C, o 2–6 více než v minulých letech.

Výheň ve velkých městech

Lidé v hustě obydlených městech budou postupným oteplováním trpět o něco více, než obyvatelé menších měst a vesnic. Největší horka a sucha se očekávají zejména v Praze, středních Čechách a na jižní Moravě.

Obzvlášť nepříjemné budou noci, kdy se ve městech vytvářejí tzv. tepelné ostrovy. Jedná se o místa s nahromaděným teplem, které budovy během dne pohltily. Domy a byty nebude možné ani během hluboké noci pořádně vyvětrat a snížit vnitřní teplotu. I když venku budou panovat příjemné teploty kolem 18 stupňů, doma budete mít klidně až 35.

Horko ohrožuje malé děti i kardiaky

Vysoké teploty jsou nejen nepříjemné, ale představují i vážná zdravotní rizika. Pořádný zápřah dostává hlavně srdce, mozek a dýchací systém. Nejvíce ohrožené vedrem jsou malé děti, senioři a osoby s chronickými onemocněními nebo sníženou imunitou.

Potřeba klimatizace stále stoupá

Jediným východiskem je boj s horkem pomocí stínicích prvků, pravidelného větrání po ránu a v nočních hodinách a chlazení prostřednictvím domácí klimatizace. Pořízení klimatizace je chytrou investicí do vlastního zdraví i pohodlí.

V horkých letních dnech je bez chlazení téměř nemožné se plně soustředit na práci a podávat kvalitní výkony. Velmi náročná je i péče o děti a o domácnost. Ani sebelepší odpočinek vám v tropických vedrech nedodá potřebnou energii do dalších aktivit.

S klimatizací si sami zvolíte teplotu, kterou chcete ve svém bytě či domě udržet, a užívat si příjemné teploty po celý rok.

Klimatizace s funkcí Virus Doctor vzduch ochladí i vyčistí

Pokud od klimatizace žádáte více, než jen chlazení vzduchu, poohlédněte se po klimatizacích Samsung s funkcí Virus Doctor. Tyto jednotky jsou založené na iontové technologii a fungují jako výkonná čistička vzduchu. Díky speciálním filtrům zachytí i ty nejjemnější částečky prachu, pylu, nečistot, bakterií a virů. Zbaví domov 99 % virů chřipky, zajistí příjemné klima a ochrání celou rodinu před nemocemi.