Položili jste si někdy otázku, jak pečovat o digestoř? Smažíte bramboráky, děláte pstruha na másle, nebo táhnete hovězí vývar tři hodiny? Jistě to ve vaší kuchyni voní skvěle, ale pokud jste v uzavřeném prostoru, saháte v tomto případě po vypínači nad hlavní scénou vaší kuchařské show.

Nic se neděje? Na vině bude nejspíš zanesená mřížka, nebo již nepoužitelný filtr. Poradíme vám, jak se vrátit zpět do doby, kdy vám digestoř do kuchyně nainstalovali a vysvětlíme, jak se podobným situacím v budoucnu vyhnout a udržet si tak v kuchyni čistý vzduch.

Ať se jedná o variantu recirkulační, která vezme vzduch vaší kuchyně, protáhne jej filtrem a pošle zpět, nebo se jedná o běžnější tzv. odtahovou, která jej pošle komínem ven. Jejich snížená účinnost je v každé kuchyni citelně znát. Recirkulační vrací zpět vzduch, který není pročištěný, a tím se účinek významně snižuje. Odtahové zase přes usazenou špínu odvedou z prostoru pouze omezené množství par a pachů, než byste ve skutečnosti potřebovali.

Údržba tohoto kuchyňského pomocníka přitom není nic komplikovaného, a pokud se vám podaří ji zařadit mezi běžně zautomatizované úkony v kuchyni, oceníte dopad takového režimu při každému náročnějším vaření.

Jak pečovat o digestoř:

– Prevence hned od začátku

– Čistič, když už je na prevenci pozdě

– Musíte vyměnit filtr

Prevence

Nejjednodušší věcí, kterou můžete pro vaši digestoř udělat je ji po každém vaření utřít. Stačí vám k tomu houbička, horká voda a základní čisticí prostředek, které stojí u vašeho dřezu. Tak zamezíte hromadění nečistot a hlavně tukové vrstvy, na niž se poté hromadí všude poletující prach, protože je lepkavá. Pokud se tento proces opakuje několikrát, může digestoř začít zapáchat, dráždit dýchací cesty a v nejhorším případě působit negativně na alergiky. V nejhorším případě může být i nebezpečná.

Čistič

Pokud je na tento plán již pozdě, a jednoduché utření není dostatečně silnou zbraní, není potřeba věšet hlavu. Trh nabízí celou řadu čističů, z nichž se některé přímo na tento problém zaměřují. U čističů z obchodu je potřeba zvážit, z jakého materiálu vaše digestoř je. Pokud se jedná například o nerez, nebo má-li neobvyklou povrchovou úpravu, je potřeba zvolit přípravek úměrně tomu. Pokud se chcete chemii z obchodu ve vaší kuchyni vyhnout, sáhněte po staré dobré sodě bikarbona. V tomto případě vám postačí horká voda a soda. Mřížku vymontujte, vložte do roztoku a za pár minut máte hotovo. Nebo si poslužte dalšímu osvědčenými domácími čističi, jako je kyselina citrónová nebo ocet.

Výměna filtru

Pokud jste se ale dostali do bodu, kdy nepomohlo ani jedno z výše uvedeného, je na čase vyměnit filtr. Ve své digestoři máte s největší pravděpodobností tukový nebo pachový filtr. To odvisí od typu. Pachový filtr dává smysl pouze v recirkulačních zařízeních, protože se vzduch vrací zpět od místnosti a chceme, aby byl čistý a bez zápachu. Ty odtahová vzduch vypouští ven, a jeho pachová filtrace tudíž není potřeba. Filtry jsou k dostání v obchodech s kuchyňským vybavením, v řetězcích s elektro zbožím nebo ve většině domácích potřeb. Stačí vědět, který typ doma máte a přibližný rozměr, filtr si poté doma musíte zapravit na potřebnou velikost. Jedná se o investici v řádkách stokorun a doporučuje se v běžně vytížených rodinných kuchyních jednou do roka.

Digestoř a její výkon nemusí být nutně kompromis. Péče o ni není ani složitá, ani nákladná a právě teď máte v rukávu tři rady, jak si s tímto problémem poradit rychle a efektivně.

Patřili jste i vy k lidem, kteří doposud zapnuli digestoř a k tomu otevřeli okno? Pomohly vám rady v článku, nebo máte další vychytávky, jak se s její údržbou popasovat? Znáte další typy, jak na to? Pokud ano, napište nám je do komentářů, podělte se o ně s ostatními.