Loni o tomto čase panovaly doslova letní teploty a my jsme si už na jaře mohli užívat plnými doušky teplých slunečních paprsků. Letošní klima přitom připomíná spíše opak. Dny i noci jsou stále poměrně chladné, jaro víceméně deštivé, proto je potřeba naše příbytky stále vytápět, pakliže nechceme mrznout i doma. Tento nepříznivý fakt se jistě promítne na vyšší spotřebě za energii. Počasí je zkrátka nepředvídatelné, a proto není na škodu udělat do budoucna opatření, která sníží výši vašeho vyúčtování za elektřinu i plyn.

Krátkodobá a dlouhodobá řešení

Všichni bychom si přáli odebírat levný plyn a elektřinu. Ceny energií však každým rokem rostou a je potřeba hledat způsoby, jak rodinnému rozpočtu ulevit. Možnosti existují. Krátkodobé a dlouhodobé. Ty z dlouhodobého hlediska vyžadují nemalé zásahy spojené s výdaji. Mezi ně se řadí např. pořízení úspornějšího typu kotle a spotřebičů, výměna oken a vstupních dveří, zateplení domu, investice do fotovoltaiky apod. V rámci rychlých a krátkodobých řešení lze podniknout ne příliš složité kroky, jež vám pomohou na energiích ušetřit.

Správné nastavení záloh za plyn a elektřinu

Jednoduchý a okamžitý způsob nabízí správné nastavení záloh. Vyhnete se tak nepříjemnému překvapení v podobě vysokého nedoplatku. Výše všech záloh za rok by se měla rovnat předpokládané spotřebě. Zálohy obvykle určuje dodavatel plynu a elektřiny, ale s tímto návrhem nemusíte souhlasit. Záleží na vás, zda předpokládáte nižší nebo vyšší spotřebu, a vaši žádost dodavateli předložte. Jistě vám vyjde vystříc.

Optimalizace sazby/tarifu

Vysoké faktury mohou být rovněž důsledkem nesprávně nastavené distribuční sazby nebo tarifu. Často tomu tak bývá při koupi a zděděných nemovitostí, ať už domů, bytů, chat a chalup. Mnoho majitelů sazbu neoptimalizuje a ani netuší, že existují např. výhodnější víkendové tarify. Levná elektřina a plyn během víkendů mohou přinést úsporu v řádu tisíců korun ročně.

Změna dodavatele

Snad nejčastější důvod příliš vysokých cen za odběr energie je špatně zvolený dodavatel. Věděli jste, že s tímto problémem se potýká dokonce přes 80 % Čechů? Přitom stačí vybrat levnějšího a následně k němu přejít. Až 75 % zákazníků (z celkového počtu 60 000 odběrných míst v ČR a SR) je spokojeno se společností Epet (https://www.epet.cz/), která je součástí silné skupiny EP Infrastructure. Díky tomu dokáže konkurovat cenám největších hráčů na našem trhu. Výhodné ceny, férové jednání, méně administrativy a neupisování se k dlouhodobým závazkům jsou plusy spolupráce s tímto dodavatelem. Už teď si můžete na uvedených webovkách spočítat, kolik lze ušetřit za elektřinu a plyn. Je to snadné. Vyzkoušejte si to a uvěříte osobně.