Mezi nejvěhlasnější vína světa se bezesporu řadí ta portská (jinak také porto). Pocházejí výhradně z vinné révy pěstované v údolích řeky Douro v severní provincii Portugalska. Vyrábí se samozřejmě i v jiných částech světa, ale označení Porto (ochranná známka) mohou nosit výhradně výrobky z této přesně vymezené portugalské oblasti. Území se vyznačuje velmi teplým, suchým létem a deštivou zimou. Právě tyto klimatické podmínky dodávají hroznům specifickou a jedinečnou kvalitu, jež je nenahraditelná.

Čím je portské víno charakteristické?

Jedná se o tzv. fortifikovaná, tedy dolihovaná vína. V minulosti se víno převáželo v dřevěných sudech lodí z města Porto (odtud získalo svůj název) do Anglie. Avšak dlouhou trasu by nevydrželo, aniž by se nezkazilo. Proto se do tohoto moku začala přidávat vínovice, která posloužila jako konzervant. Později byla vínovice nahrazena také brandy, nyní opět pálenkou, a z toho důvodu má portské vyšší obsah alkoholu, obvykle 19 až 22 %. Je pro něj typická sladká chuť a červená barva. Může být také suché a polosuché, dokonce vyrobené z bílých hroznů. Pořídit tedy lze nejen červené, ale rovněž bílé a růžové varianty, více zde. K produkci portského je dnes schváleno téměř 100 druhů odrůd vinné révy.

I v současné době kvůli zachování chuti zrají v dubových sudech, jež byly předtím využívány ke kvašení červeného vína. Umožňují přístup vzduchu, tudíž zde dochází k tzv. oxidačnímu zrání. Víno rychleji ztrácí barvu a mírně se odpařuje. Proces je ukončen přidáním pálenky. Dle tohoto momentu a doby zrání rozlišujeme několik druhů portského vína. Zároveň existují druhy míchané z různých ročníků, nebo pouze z jedné sklizně. Portské z jedné sklizně se považují za nejkvalitnější. Například ta, jež zrají 2 roky, obsahují hrozny pouze z jediné sklizně v nejlepších letech úrody a posléze zrají po dobu 10 – 40 let v láhvích, nesou označení vintage. Tvoří jen asi 2% z celkové produkce a jedná se o výjimečné a luxusní kousky. I z toho důvodu, že jejich kvalitu musí schvílit Institut Portského Vína.

Jak portské víno servírovat?

Běžné portské víno by se mělo podávat při teplotě kolem 17 stupňů Celsia. Výjimku tvoří bílé porto, které se servíruje vychlazené na teplotu mezi 8 až 14 stupni. Vzhledem k tomu, že se jedné o fortifikovanou variantu, vydrží po otevření déle, než vína klasická. Nicméně nejlepší je jeho konzumace krátce po otevření.

K čemu portské víno podávat?

Protože se porto vyznačuje výraznou chutí i vyšším obsahem alkoholu, doporučujeme se jeho podávání spíše jako digestiv, tedy po jídle. To znamená, že si nejvíce rozumí s čokoládovými deserty, sýry a ořechy.

Dostali jste nyní chuť na kvalitní portské víno? Koukněte na sortiment těchto vín přímo z Portugalska, který naleznete na e-shopu vinazportugalska.cz. Najdete zde ty nejlepší výrobky z oblasti Douro, různé druhy, od základních, ročníkových Porto, až po vintage portská.