Mezi nejlepší letní osvěžení patří jednoznačně vodní melou. Mnozí z nás si bez něj toto horké období neumí ani představit. Také se vám však stává, že jste si kolikrát domů přinesli nesprávný a nedobrý? Byl málo sladký, nezralý, sypký, příliš vodnatý nebo dokonce nahnilý? Koupit meloun je někdy tak trochu risk, protože nikdy předem nevíme, jakou bude mít chuť. Řiďte se však následujícími triky, díky kterým poznáte meloun, jež bude tak akorát.

Pakliže nebudete kupovat krájený meloun (i zde neumí být jednoznačně jasné, že bude chuťově dokonalý), ale chcete si jej dopřát celý, jeho obsah zůstává neznámou. Abyste si na něm mohli příště pochutnat, je třeba na daný kus poohlédnout z několika hledisek.

Místo, kde se plod dotýkat země

Každý meloun leží na zemi a právě místo dotyku může být prvním ukazatelem toho, zda je zralý. Vezměte si meloun do ruky a najděte větší skvrnu. Pokud je slupka bílá, jej v každém případě nezralý. Slupka zralého melounu by měla mít krémově žlutou, až oranžově žlutou barvu.

Hnědé čárky a flíčky na slupce

Jsme si jistí, že po melounu, který má hnědé flíčky a čárky připomínající pavučinky, byste nesáhli. To ale děláte chybu. Právě meloun s těmito „vadami“ na slupce je ideální volbou. Sáhněte po něm přednostně. Proč? Hnědé pavučinky jsou známkou toho, že na tento plod sedly hned několikrát včely. A to, že meloun opylovaly více, zajišťuje, že bude sladší.

Holka nebo kluk

Jak tomu i u ovoce a zeleniny bývá, rovněž meloun má samčí a samičí plody. Farmáři je mezi sebou podle pohlaví rozlišují. Ty mužské jsou větší, protáhlejší a vodnatější. Plody „holčičí“ jsou sice menší a kulatější, za to velmi sladké.

Zlatá střední cesta

I na velikosti záleží. Nevybírejte ani malý, ani velký. Nejlepší volbou je střední velikost. Rozhodující je rovněž váha. Měl by vzhledem k velikosti svou váhou překvapit.

Stopka melounu

Posledním znakem, podle něhož se můžete řídit, je stopka melounu. V případě, že je zelená, znamená to, že byl plod sklizen příliš brzy a bude nezralý. Sáhněte po melounu se slupkou suchou, protože poukazuje na to, že meloun bude zralý a sladký.

Máte ještě nějaké další rady, jak lze poznat ten nejchutnější meloun?