Okna jsou nedílnou a zároveň nejzranitelnější součástí každé stavby. Nejen po stránce bezpečnosti, ale rovněž z pohledu úniků tepla. Právě i proto je majitelé budov mění minimálně jednou za život, ne-li vícekrát. V takovém případě přichází na řadu úvaha o tom, pro jaký materiál, technologii a styl oken se rozhodnout.

Ať už stavíte či rekonstruujete, výběr oken není radno podcenit. Důležité je, aby odpovídala tepelným parametrům fasády, dobře se vám s nimi manipulovalo a vydržela v dobrém stavu co nejdéle. Při jejich koupi dávají mnozí přednost nejnižší ceně. Avšak pořizovat okna pouze na základě tohoto parametru se nemusí vyplatit. Jsou zařízením, které by vám mělo spolehlivě a bezproblémově sloužit desítky let, a proto vybírejte důkladně. My se vám pokusíme usnadnit rozhodování.

Plast, dřevo nebo hliník?

Již zmíněná cena by neměla být rozhodujícím faktorem výběru správných oken. Často se řeší také otázka vhodného materiálu. Abychom uvedli na pravou míru, z hlediska izolačních vlastností je jedno, jaký materiál zvolíte. Divíte se? Je tomu ale opravdu tak. Jde totiž i o správné seřízení, protože například i plastová a hliníková okna „dýchají“ velmi dobře, stejně jako ta dřevěná. Z hlediska designu dnes máte velmi široké možnosti a je možné vybrat takový dekor, který skvěle doplní váš dům či byt. Takže třeba plastová okna mohou být díky moderním technologiím věrohodnou imitací dřeva nebo hliníku. Samozřejmě každý materiál má své výhody a nevýhody. Které to jsou?

Plastová okna jsou nejžádanější

Plastová okna jsou dnes nejoblíbenějším typem. Důvod je prostý. Cenově jsou velmi příznivá, mají menší nároky na údržbu povrchu, nemusí se natírat, nehnijí a jsou odolná vůči povětrnostním vlivům. Tepelné izolační vlastnosti jsou velmi dobré a velkým plusem je možnost výběru z široké palety barev a dekorů. Nevýhodou je tepelná roztažnost a s tím spojená nutnost častějšího seřizování.

Plastová okna v antracitovém odstínu, který je v současné době nejžádanější tónem.

Dřevěná okna jsou přirozená

Mezi tradiční materiál, který se k výrobě oken využívá, se jednoznačně řadí dřevo. Dřevěná okna, častěji také eurookna, se hodí všude tam, kde chcete zachovat přírodní ráz stavby. Přednostmi jsou velmi dobré tepelně izolační vlastnosti a architektonické možnosti umožňující větší variabilitu profilů. Nevýhoda je snad jasná. Tato okna se musejí pravidelně ošetřovat novým nátěrem, neboť na ně působí povětrnostní vlivy. I přes to se vyznačují velmi dlouhou životností.

Hliníková okna jsou nezničitelná

Do nejvyšší cenové kategorie se řadí hliníková okna. Donedávna byla využívána spíše do komerčních budov, ale v současné době jsou rovněž velmi žádaná pro rodinné domy. Trendem jsou totiž velké prosklené prvky umožňující přímý vstup z obývacího pokoje a právě posuvné dveřní portály z hliníku jsou pro tyto účely perfektní a nadčasovou volbou. Zde máte záruku tvarové stálosti a funkčnosti. Obrovskými plusy hliníkových oken jsou jejich nezničitelnost a možnost volby různých dekorů. Mínusem je vyšší pořizovací cena.

Hliníková okna v moderní novostavbě doladí nadčasový vzhled

Špaletová okna pro historické budovy

Pakliže bydlíte v budově, která je památkově chráněná nebo máte rádi klasiku, pak jsou tady ještě špaletová okna, která se vyrábí přesně pro tyto požadavky. Skloubí moderní vlastnosti s ohledem na důstojnost staveb. Pyšní se jednoduchým ovládáním, skvělou tepelnou a protihlukovou izolací. Vzhledem k dvojité konstrukci je jejich pořizovací cena vyšší.

Neumíte se stále rozhodnout?

Z důvodu rozdílných vlastností materiálů se vyrábí také okna kombinovaná, např. dřevo-hliník, plast-hliník, kde jeden z materiálů eliminuje nevýhody toho druhého. K jednotlivým typům lze pořídit i nadstandardní prvky. Jestliže například potřebujete okna se zvýšenou ochranou proti hluku či se zvýšenými nároky na bezpečnost, není problém taková vyrobit. Počítejte však s vyšší cenou, než kolik stojí v základu.

Nákup oken je velmi individuální, proto je vždy nejlepší spojit se s výrobcem a probrat s ním veškeré vaše požadavky. Jistě se dohodnete na nejlepším řešení.

Zdroj fotografií: www.jis.cz