Houbařská sezóna je v plném proudu. Přeháňky společně s teplým počasím růstu hub velmi prospívají a letos je jich všude opravdu požehnaně. I vy na ně plánujete vyrazit, případně už jste si z lesa přinesly plné košíky a teď nevíte, co s nimi? Pakliže si chcete hřiby uchovat k pozdější konzumaci, obvykle máte tři možnosti: nasušit, zavařit nebo zamrazit. My vám dnes poradíme, jak správně postupovat při poslední variantě. Když je totiž zamrazíte spatně, můžete si skladovat jedy.

Houby jsou plné toxinů

V houbách se nachází enzymy, biologické vysokomolekulární látky, a ty se snaží houbu zlikvidovat a rozkládat ji. V každé probíhá proces, při kterém se uvolňují mykotoxiny, jež jsou pro náš organismus škodlivé, nejvíce ohrožená je především naše slinivka. Houby je tedy potřeba konzumovat ihned po přinesení domů, případně je správně zpracovat.

Co udělat před strčením hub do mrazáku?

Silně nedoporučujeme strčit houby ihned do mrazáku. Enzymy totiž působí i tam, než se houby zcela zamrazí. Mezitím se mykotoxiny stále uvolňují a pak, když houby vtáhnete a rozmrazíte, jíte v podstatě jedy. Rozkládací proces je tedy potřeba zastavit. Jak? Stačí je spařit horkou vodou a povařit zhruba 5 minut. Navíc pustí i přebytečnou vodu, což je žádoucí.

Další možností je na pánev dát olej či sádlo a mírně podlít vodou. Můžete je případně ochutit solí a drceným kmínem. Klidně je poduste i na osmahnuté cibulce. Důležité je, aby se houby dusily přibližně zmíněných 5 minut.

Jakmile houby vychladnou, lze je vložit do mrazáku, ať už v plastových krabičkách, mikroténovém sáčku (ideálně do dvou).

Do kdy je potřeba zmrazené houby zkonzumovat?

Houby můžete mít v mrazáku uskladněny po několik měsíců, ale z kulinářského pohledu se doporučujeme jejich spotřeba do konce roku, neboť poté ztrácí svou chuť. Nicméně i pozdější konzumace by vám neměla působit žádné problémy.

Jaké houby lze zamrazit?

Do mrazáku můžete vložit tímto způsobem v podstatě jakékoliv druhy hřibů. Výjimku tvoří bílé hříbky, které raději usušte. Spařením byste je totiž zničili, protože jsou specifické svou vůní, jež by se vytratila.