Obývací pokoj je středobodem každého bytu. Při jeho zařizování mu obvykle věnujeme velkou pozornost, protože zde hodláme trávit spoustu času s rodinou, přáteli a návštěvou. Ačkoliv jsou v módě otevřené prostory, bez této místnosti si stále bydlení představit neumíme.

Podoba obývacích pokojů prošla vlivem různých období velkými změnami. Je zcela patrné, že před padesáti lety vypadala tato společenská místnost naprosto odlišně od nynějšího stavu. Nepochybně interiérový design souvisí s aktuálním životním tempem, nároky uživatelů a představami o tom, v jakém prostředí chceme bydlet.

Trendy v zařizování obývacího pokoje

V současných interiérech převládá trend velkých otevřených prostor. Rodina se zde pohybuje většinu dne, protože velká místnost nabízí v podstatě 3v1. Její součástí je kuchyň, jídelní kout i relaxační část. Posledně zmiňovaný úsek svým vybavením odpovídá původnímu obývacímu pokoji. S tím rozdílem, že tady nenajdeme obrovské nábytkové sestavy zabírající celou stěnu od podlahy až ke stropu. Moderní obývací stěny jsou spíše minimalistické, praktické a působí daleko vzdušněji. Skříňky jsou nízké, např. v kombinaci se závěsnými variantami a poličkami. Nabízí místo pro knihy, CD, DVD, rodinné fotografie, úložné prostory a hlavně lze mezi skříňky zavěsit televizi, neboť televizní stolky jsou spíše minulostí.

Moderní podoba obývacích stěn je velmi promyšlená a atraktivní.
Dokonalá je kombinace dvou odstínů. Především spojení bílého lesku a dekoru dřeva.

V této části samozřejmě nesmí chybět sedací souprava. Zvláště v kurzu jsou rohové sedací soupravy, které jsou dostatečně prostorné pro všechny členy rodiny. Na takovou pohovku pohodlně usadíte také návštěvu. Trendová provedení poskytují dostatek prostoru nejen na sezení, ale i kvalitní odpočinek. Vzhledem k tomu, že obývací pokoj již není separován a lze říci, že místnost je jakousi obytnou kuchyní, kde vaříme, stolujeme, lenošíme, bavíme se, pracujeme, odpočíváme…zkrátka provozujeme spoustu aktivit, je význam sedací soupravy o to podstatnější. V tomto směru je sice určité omezení v rámci dispozic místnosti, ale díky obrovskému sortimentu na trhu lze nalézt takovou sedací soupravu, která splní vaše očekávání.

Sedací souprava do L se vejde i do malého bytu.
Máte-li větší místnost, určitě se poohlédněte po rohové sedací soupravě ve tvaru U.

Aby byl obývací pokoj kompletní, určitě nesmíte zapomenout na konferenční stolek. Designově se poohlédněte po takovém typu, který bude ladit s obývací stěnou i pohovkou. Módní jsou tvarově zajímavé a zároveň praktické konferenční stolky, které nabízí horní odkládací plochu i další úložné části. Takový stolek oceníte v malém i velkém bytě.

Tento konferenční stolek je již na první pohled velice zajímavý a oceníte jeho praktičnost.

Moderní materiály a barvy do obývacího pokoje

Veškeré zařizovací prvky by měly být útulné, pohodlné, hřejivé, ačkoliv se mezi trendové materiály interiérového designu řadí kámen a beton, jež mohou na první pohled působit chladně. V kombinaci s čalouněným a dřevěným nábytkem však jako celek vytváří dokonalé prostředí pro spokojený život.

Do současných trendů, co se barev týče, lze zařadit bílou, černou, šedou, béžovou a hnědou. Designéři však tyto odstíny doplňují o výraznější tóny v podobě bytových doplňků, které místnosti oživí. A která barva by to měla být? Záleží čistě na vás. Pro každého může být příjemný jiný odstín. Navíc doporučujeme barvičky střídat. Díky tomu docílíte toho, že pro vás bude bydlení stále neokoukané.