Podlahové krytina dokáže zásadně ovlivnit celkovou atmosféru místnosti. Proto ať už se vám blíží rekonstrukce nebo zařizujete nové bydlení, je potřeba promyslet vše do detailu. Někdy se nevyhneme tomu, že děláme kompromisy mezi vizuálním dojmem a praktickými vlastnosti krytiny, a takový výběr nám může zaměstnat hlavu na pěkně dlouho. Možná se nakonec rozhodnete pro klasiku v podobě dlaždic nebo plovoucí podlahy. Na trhu ale existují také méně “typické” materiály, které jsou cenově dostupné, funkční a zároveň dobře vypadají. Jednoznačným trendem jsou především praktické bezespárové povrchy, jejichž velkou předností je snadná údržba i pokládka, při níž nevznikají prořezy.

Zpočátku je potřeba si srovnat, co od podlahy očekáváte, a co by měla splňovat. Jaká má být údržba podlahy? Jaké mají být její vlastnosti? Má vodit teplo z podlahového topení? Chcete si ji sami položit? V tomto případě platí více než kdy jindy “dvakrát řež a jednou měř” a vše je tak potřeba pečlivě zvážit. Tím spíše vzhledem k tomu, že podlahy představují nemalou investici.

Nadčasový design

Při rozhodování je stěžejní brát v potaz celkový vzhled a funkčnost celkového interiéru. To, co vypadá dobře na obrázku nebo v obchodě nemusí ladit s celkovým konceptem pokoje, ale i bytu či domu. Možná vás zrovna ten den zaujmou podlahy ve veselých barvách nebo naopak v módní černé, ale věřte, že i podlaha se vám může okoukat, a je potřeba uvažovat, zda vám bude ladit se zbytkem interiéru i za 10 let, abyste pak nemuseli měnit celý interiér. Osvědčenou volbu proto představují přírodní materiály a barvy, které jsou nadčasové a hodí se téměr do každé místnosti.

Wintergarten

Každá místnost má svá specifika

Každá místnost má jiný účel a proto je potřeba ji přizpůsobit i typ podlahy. Zjednodušeně řečeno – v kuchyni oceníte podlahu, která půjde snadno uklidit, v koupelně potřebujete takovou, která snese vlhkost a v obýváku a ložnici tu, která nebude studit. Konkrétněji je třeba u podlahových krytin rozlišovat, zda je vámi vybraná volba:

  • bezpečná a protismyková
  • voděodolná
  • teplá
  • lehce čistitelná a hygienická
  • odolná a trvanlivá
  • zdravotně nezávadná
  • designová

V některých případech je potřeba ustoupit a zvolit vlastnost, která je pro danou místnost stěžejní – především pokud jde o namáhavé plochy. Nové materiály se ale snaží být co nejuniverzálnější a nabízejí tak vyvážené kompromisní řešení. Řeč je například o speciálních stěrkách či kamínkových kobercích. Oba tyto bezespárové materiály zároveň vynikají tím, že je lze využít i na svislé povrchy, a to i v náročných prostorách jako jsou sprchové kouty či prostory za kuchyňskou linkou. Jejich aplikace i údržba je jednoduchá, tepelná vodivost pak vyvážená, takže nejsou na dotyk studené a zároveň jsou vhodné pro podlahové vytápění.

Stěrkové systémy

Stěrky zažívají v poslední době boom – ať již jde o betonové, cementové, epoxidové či polyuretanové. Epoxidová nebo polyuretano-epoxidová stěrka vytváří designový povrch podobný módním betonovým stěrkám, na rozdíl od betonu ovšem vyniká mnohem lepšími vlastnostmi. „Přestože se litá stěrka aplikuje v tenké vrstvě, je povrch vysoce mechanicky i chemicky odolný. Nízká tloušťka zároveň nezvyšuje výšku podlahy a nezpůsobuje návazné konstrukční obtíže v podobě úpravy dveří. Na rozdíl od betonové stěrky nehrozí tvorba tmavých map, ani prosakávání vlhkosti,” uvádí Miroslav Zajíček, specialista na stěrkové systémy ve společnosti TopStone.

A jakými dalšími vlastnostmi disponuje? Lze ji vybavit speciální protiskluzovou variantou, která přijde vhod například v koupelnách. Každá realizace vytvořená pomocí stěrky je zároveň jedinečná, neboť vytváří nepravidelné mramorování. Navíc si lze vybírat mezi lesklou, matnou a tónovanou variantou či stěrky doplnit o různé dekory a ornamenty. I proto si tento materiál našel oblibu u architektů a bytových designérů. Ale i kutilů, kteří ji zvládnou aplikovat svépomocí.

Kamínkové povrchy

Kamínkový povrch je oproti samotnému kameni či dlažbě pocitově teplejší a zároveň si zachovává veškeré výhody kamene – vysokou pevnost a odolnost. Je cenově dostupný a hodí se i na drobné dekorační plochy, jako je obložení části stěny například u krbu, tak i na větší plochy v koupelnách a kuchyních, v nichž přijde vhod jeho snadná údržba a odolnosti vůči mastnotě a vlhkosti.

„Tento materiál má výhodu také v tom, že jej lze aplikovat na oblé hrany, což usnadňuje pokládku a eliminuje tzv. prořez, s nímž je třeba počítat při pokládce u klasických krytin. Podkladem může být beton, anhydrid, dřevo či dlažba,” dodává k možnostem pokládky Marek Ondra, odborník na kamenné koberce.