Práce z domu, jinak také home office je stále na vzestupu a tomuto trendu se přestává bránit stále více zaměstnavatelů. Zaměstnanec má volnou ruku v organizaci svých pracovních povinností a zaměstnavatel šetří výdaje na nájem, energii i drahé vybavení kanceláře. Abyste zvládli udělat práci z domu efektivně a ve stejném množství jako z kanceláře, je nutné dodržovat pár základních pravidel. Včetně správně zvoleného a prakticky vybaveného prostoru k práci. Jak ho ale účelně, a přitom hezky zařídit?

A oddělenou místnost na práci máte?

Pokud máte doma místnost, která doteď neměla žádné využití, máte z půlky vyhráno. Stačí za sebou zavřít dveře a tvorba klidného prostoru může začít. Pokud samostatnou místnost nemáte – nezoufejte. Praktický koutek lze zařídit i v obývacím pokoji, či v kuchyni. Obecně se nedoporučuje si vytvářet pracovní místo v ložnici, která by měla být místem klidu a odpočinku.

Praktický koutek pro soustředění

Základ tedy tkví k oddělení pracovního místa od ostatního prostoru, kde běžně jíte, spíte, nebo relaxujete. První věc, která by k tomuto účelu, kromě dveří samostatné místnosti mohla posloužit, je strategicky umístěná oddělovací stěna či paraván. Nebo kus nábytku, který se k tomuto účelu hodí. Pokud takto odstíníte prostor stěnou či překážkou, myslete na dostatek světla, které je v pracovním prostoru velmi důležité. Pro nejpříjemnější pocit zvolte místo, kde je dostatek denního světla. Pokud si to nemůžete kvůli prostoru dovolit, kompenzujte denní světlo vhodným stropním osvětlením a stolní lampou. Pokud zrovna neholdujete velkému množství doplňků v prostoru, ani v pracovním koutku to s nimi nepřehánějte. Stejně jako televize by na vás mohly působit jako rušivé elementy. Což by narušovalo vaše soustředění i výslednou produktivitu.

Stůl a židle dělá pracovnu pracovnou

Stejně jako každá profese je jiná, tak i každá pracovna si žádá vlastní individuální přístup. A zejména při výběru židle a pracovního stolu. Stůl by měl být dostatečně velký, v odpovídající výšce a kancelářská židle maximálně pohodlná. Stůl vybírejte podle prostoru. Pokud vám situaci usnadní rohový stůl, pamatujte, že čím méně zásuvek bude mít, tím lépe se vám bude u něj sedět. Pokud při práci potřebujete více monitorů, tiskárnu a další nezbytnosti po ruce pamatujte na dostatečnou plochu stolu. Na židli rozhodně nešetřete a vyzkoušejte si ji naživo. Jestli má pohodlné polstrování, dostatečně klenutou opěrku zad a hlavy a dá se pohodlně polohovat výška i opěradlo. Další funkce, jako posun loketních opěrek, možnost nafukování sedací plochy a posun opěradla směrem k zádům už je jen třešničkou na dortu, ale často si za ně připlatíte.

Využijte prostor do posledního centimetru

Úložný prostor je král každého prostoru a u pracoven to platí dvojnásob. Kromě klasických komod a skříní vám dobře poslouží úložné boxy se šuplíky na kolečkách. Získáte tak dost prostoru na dokumenty a můžete jej prakticky zasunout pod stůl. V opravdu malém prostoru se ukáže vaše vynalézavost a smysl pro účelnost. Tak třeba tiskárnu můžete schovat do komody, na poličku pod psací stůl, nebo do knihovny. Posledním trendem malých bytů jsou i takzvané úschovné pracoviště. Kancelář několika pohyby schováte do skříně a minimalizujete tak míru rušivého množství papírů a jiných kancelářských potřeb, a naopak rozložíte, pokud je ten správný čas na práci.

A je možné i ušetřit?

Nejlépe se zařizuje celý byt s neomezenými finančními prostředky. Ale všichni to známe, nejdříve se vybaví kuchyně, ložnice a pak se přerozdělí finance tam, kde to tolik „nehoří“. Nábytek do kanceláře je mnohdy až tou poslední štací, a proto spousta lidí pracuje u jídelních stolů, což není zrovna praktické ani zdravé. Porozhlédněte se napřed po nábytku i technice z druhé ruky. Bazary jsou bezedné studnice použitého nábytku, a pokud budete hledat pečlivě, najdete určitě takový nábytek, který působí jako zbrusu nový. Vyplatit se může i nákup tiskárny a monitoru z druhé ruky. Ty si ale vždy nechte předvést a sami si je převezte domů. U spotřebního zboží pak ušetříte i na náplních do tiskáren. Řešením jsou kompatibilní tonery a cartridge. U spolehlivého prodejce je nakoupíte ve stejné kvalitě jako originální kousky a ušetříte až 70 % nákladů z pořizovací ceny.

Nakonec si vybavte pracovnu doplňky podle vlastního gusta. Nádech pohodového a relaxačního prostředí jí přidají živé rostliny. Útulnost dodají rodinné fotografie a různé obrazy. U všech dekorativních předmětů ale pořád myslete na to, aby vás co nejméně rozptylovaly od práce.