Služby architekta mají nevyčíslitelnou hodnotu. Je to právě on, kdo je zodpovědný za váš domov, za prostor, v němž budete žít následující desítky let. Právě proto si neváhejte zaplatit dobrého odborníka. V celkové částce za nové bydlení je projekt od architekta jen zanedbatelným výdajem, přitom jedním z těch nejdůležitějších.

A jak vůbec dobrého architekta poznat? V prvé řadě se podívejte na to, jak se vám líbí jeho návrhy domů. Každý odborník se rád pochlubí svou prací, na niž je hrdý. V dnešní době najdete ukázky práce nejčastěji na webových stránkách. Sami si můžete zhodnotit, jestli se vám práce daného architekta zamlouvají.

Ne každý architekt dokáže vymyslet originální dům

Dobrý architekt rodinných domů by měl brát v úvahu vaše požadavky i lokalitu, v níž se chystáte stavět. Musí respektovat genius loci a reagovat na okolí. Měl by se držet jednotící myšlenky, tedy propojit dům zvenku dovnitř a také zpět. Stavbu musí vnímat komplexně a v souvislostech, aby spolu harmonicky ladily nejen místnosti interiéru, ale také exteriérové zařízení.

Architekt by měl jen zhmotnit vaše představy

Architekt je tady od toho, aby vám pomohl. Neměl by navrhnout dům, který se líbí jemu, ale takový, jejž budete obdivovat vy. Z každého domova má být patrná osobnost majitele, proto by se architekt neměl prosazovat na úkor klienta. Na druhou stranu mu musíte trochu věřit. Má mnohaletou praxi, cítí vazby mezi designem a konstrukcí, a pokud je bude pod tlakem klienta upozaďovat, výsledek nebude dobrý. Cílem je tedy najít nějakou zlatou střední cestu.

Kolik stojí práce architekta?

To dopředu opravdu nelze říct, cenovou nabídku dostanete obvykle spolu se skicou, tedy prvotním návrhem, ještě ne do detailu propracovaným. Jedno je však jisté. Investice do architekta se určitě vyplatí. Pomůže vám totiž dobře rozmyslet, do čeho a jak vkládáte své peníze. Například firma JAN PAVEL VLČEK, která zpracovává projekty rodinných domů Plzeň, bungalovů, veškerých interiérů, rekonstrukce historických objektů či realizace domácích wellness. Více informací a ukázky realizovaných prací najdete na jejich webu www.jpvarchitekt.cz.