Koberec, lino, PVC nebo bezspárová stěrková podlaha? To vše a mnohem více nabízí dnešní trh s povrchovými krytinami. Pryč jsou doby, kdy design ustupoval praktičnosti a snazšímu úklidu. Dnešní nabídka dekorů a materiálů je natolik široká, že si každý vybere podle potřeby a účelu. Odborníci však radí mít na paměti pár základních otázek, ať už přemýšlíte o linu do kuchyně, nebo kamenném koberci na schody.

Jaký materiál zvolit?

Než se pustíte do samotné realizace pokládky, je nutné si správně vybrat povrch dle vašich preferencí a potřeb. Pro jednodušší výběr materiálu si položte pár základních otázek. Kam a do jaké místnosti vybírám povrch? Jedná se o místnost s velkou, nebo menší zátěží? Je totiž rozdíl, zda pořizujete podlahovou krytinu do ložnice, která je méně frekventovaným místem v domě, nebo do kuchyně či obývacího pokoje, kde je nutné mít povrch odolnější. Další z faktorů, který může hrát při výběru roli, je preference umělého, nebo přírodního materiálu, stejně tak je důležité rozmyslet si, kolik času chceme investovat do údržby a úklidu. Důležitým aspektem při rozhodování je také přítomnost zvířecího kamaráda v domě. Pokud máte v domácnosti čtyřnohého mazlíčka, měli byste jeho potřeby do výběru podlahového materiálu zahrnout.

Nestárnoucí kobercová klasika

Vedle metrážových koberců jsou u zákazníků oblíbené především kusové koberce, které mohou svým originálním designem a provedením skvěle doladit interiér domu. Mimo estetické hledisko jsou koberce také velmi praktické. „Tlumí kročejový hluk, snadno se udržují a pochopitelně v místnosti udržují teplo. V tomto ohledu jsou praktické kusové koberce sloužící jako předložky před postel nebo pohovku, protože jen málokdo se rád dotýká chodidlem studené podlahy,“ vysvětluje Marek Černý ze společnosti Mujkoberec.cz. Na trhu se objevuje celá řada variant interiérových koberců, proto než se rozhodnete koberec koupit, dobře si rozmyslete, kam jej umístíte, a jaké podmínky bude muset snášet. Většina kusových koberců je zhotovena z polypropylenu nebo polyesteru, v několika provedeních, ať už jako typ bouclé, bez vlasu a podšité tkaninou, frisé, s dlouhým i krátkým vlasem, nebo vyrobené z umělé vlny, neboli heatset. „Nepřekonaným materiálem je ale přírodní vlna. Má vlastnosti, které nelze nahradit umělými materiály. Výhodou je odolnost, komfort při došlapu, barevná stálost a kvalita zpracování. Protože je vlna přírodní materiál, umí nasát vlhkost a pokud je v interiéru suchý vzduch, zase vlhkost uvolní, a tak přirozeně reguluje mikroklima v místnosti,“ dodává Marek Černý.

V bytě jsou místnosti, kde je koberec z pohledu příjemnosti ideální. Takovým místem je rozhodně ložnice.

Alternativa pro namáhané prostory

Tam kde není vhodné či možné využít klasické koberce, poslouží výborně takzvané kamenné koberce. Primární vlastností povrchu z kamínků a pryskyřice je totiž vysoká odolnost. „Na rozdíl od dlažby pak nestudí, neklouže a navíc je možné ho ukončit tzv. ‚do ztracena. Hravě si tak poradí i s nerovnostmi podloží,” dodává Marek Ondra ze společnosti TopStone. Kamenné koberce jsou k dispozici ve verzi říčních kamínků či různobarevného mramoru a lze je dokonce aplikovat i na stěnu. Výborně se hodí do chodeb, kuchyní, koupelen, ale rovněž na schody. Předností tohoto materiálu je též snadná údržba.

Kamenný koberec je aktuálně velice trendy. Vypadá dokonale a je také praktický.

Přírodní linoleum nebo umělé PVC?

Lino v dnešním pojetí už rozhodně není jen nic neříkající jednolitý kus podlahové krytiny, která “zdobila” nemocnice, chodby úřadů a školní třídy. Tuhle vidinu vyžeňte z hlavy, jelikož pravé přírodní linoleum má s touhle představou jen pramálo společného. Směs lněného oleje, pryskyřice, korkové a dřevité moučky a dalších přírodních materiálů propůjčuje výsledné podlaze řadu žádaných vlastností – tlumí hluk, drží teplo, a navíc je prodyšná. Ne zcela se však hodí do koupelen, protože nesnese vysokou vlhkost, a musíte jej nechat čas od času napastovat či navoskovat.

PVC je i nadále moderní a praktickou variantou.

PVC sice není přírodní materiál, ale zase skýtá řadu výhod, které můžete u linolea postrádat. „Svým složením dobře odolává vodě, hodí se tedy i do vlhčích prostor, výborně tlumí kročejový hluk a je antialergenní. U PVC si vhodně zvolte zátěžovou třídu, jelikož od toho se odvíjí životnost podlahy u vás doma,” popisuje Marek Černý. Další z možností je také vinylová podlaha, která se na rozdíl od PVC dodává v lamelách a je tedy vyráběna z tvrdšího materiálu.

Nebojte se v interiéru experimentovat

Trendem poslední doby jsou bezespárové podlahy tvořené epoxidovou nebo polyuretanovou stěrkou. Neokoukaný design a možnost výběru jakéhokoliv barevného tónu není tím jediným, co dělá stěrkovou podlahu pro zákazníka atraktivní. Především její téměř nulová údržba z ní činí vhodného kandidáta, jak do interiéru domu, tak garáže či dílny. „Epoxidové stěrky vytváří hladký nebo protiskluzný a bezprašný povrch a disponují výbornými užitnými vlastnostmi. Povrch je navíc odolný vůči mechanickému a chemickému zatížení, a hodí se do jakékoliv místnosti v domě,” uvádí Miroslav Zajíček, specialista na stavební chemii.

Je laminát nejlepším řešením?

Plovoucí laminátové podlahy jsou velmi často používané pro svou snadnou pokládku, která z každého domácího kutila udělá ve vteřině schopného profesionála. Vedle toho jsou dalšími pozitivy snadná údržba, bohaté spektrum dekorů a přijatelná cena. Právě cena však může značně ovlivnit kvalitu užitého materiálu a tím všechny výhody znehodnotit. Dalším úskalím laminátu je hlučnost – levné protihlukové podložky totiž dostatečně neizolují přenášené zvuky, a proto nemusí být sousedé v bytě pod vámi z volby podlahy nadšení. Plovoucí podlaha taky přitahuje více prachu než její dřevěná varianta, je tedy nutné povrch udržovat v čistotě častějším zametáním nebo luxováním.