Chladné počasí letošního podzimu začalo poměrně brzy a s ním přišla i nová topná sezóna. Vše je teprve na začátku a čeká nás spoustu studených dnů i nocí, proto jistě mnozí z nás aktuálně řeší, jak svou domácnost vytápět. Cílem je bezesporu topit výhodně, pohodlně a šetrně k životnímu prostředí.

Jaké jsou možnosti vytápění?

Velmi komfortní řešení nabízí elektřina nebo plyn, nicméně poslední roky jsem ceny těchto energií poměrně nestabilní a řekněme si na rovinu, ne zrovna nejlevnější. Řada budov je v současné době vytápěna tepelným čerpadlem či solárními panely, jež jsou ekologické a ekonomické zdroje tepla, ale jejich pořizovací cena je prozatím vysoká. Ačkoliv je možné především na pořízení tepelného čerpadla čerpat dotace, ne všechny domácnosti si mohou momentálně tyto moderní vymoženosti pořídit. Pak lze zvolit uhlí, které se těží spoustu let a vždy se k vytápění využívalo. Postupně se však začíná k topení omezovat, neboť není šetrné k životnímu prostředí. Nabízí se také dřevo, které nepatří k nejlevnějším a je rovněž složité na přípravu a skladování. Jedním z energeticky účinného topiva představují dřevěné pelety a právě těm byste měli dát šanci.

Proč topit dřevěnými peletami?

Výhod dřevěných pelet je hned několik. V prvé řadě se s nimi velmi dobře manipuluje, a to bezprašně. Oceníte jejich skladnost. Vyrábí se totiž lisováním jemných dřevěných pilin a hoblin do válečků o různých průměrech, takže nezaberou tolik místa jako např. dřevo. Velkým plusem je cena. Vychází levněji, než tuhá paliva, navíc se při jejich spalování nevylučují do ovzduší žádné škodlivé látky, protože neobsahují chemická pojiva. Jistě vás bude zajímat efektivnost. Dřevěné pelety mají maximální výhřevnost. Co si pod tím představit? Jednoduše i malé množství topiva vyprodukuje co nejvíce tepla, což je cílem každého, kdo chce topit efektivně. Stačí malá hrst, která vytvoří dostatečný žár. Celý proces topení lze zautomatizovat, takže nebudete mít téměř žádnou práci, abyste měli v domě teplo. A co je dále skvělou zprávou? Při spalování pelet vzniká jen minimum popela, takže není potřeba kotel neustále čistit. Navíc lze popel použít jako kompost na zahrádku, neboť se zároveň jedná o skvělé hnojivo.

V čem je možné topit peletami?

Dřevěné pelety jsou vhodné pro domácnosti, kde jejich majitelé nechtějí investovat do drahých kotlů, tepelných čerpadel, solárních panelů a jiných způsobů vytápění. Lze jimi topiv kotlích a kamnech, ve kterých je možné spalovat biopaliva. Zvláště komfortní jsou peletové kotle, protože se sami zapálí, dávkují i vypínají, takže budete mít s topeném opravdu málo práce. V podstatě jen dle potřeby nasypete pelety do zásobníku. Tyto kotle dokonce nabízí ovládání skrze mobilní telefon, takže si můžete bydlení vytopit na dálku a jakmile se vrátíte domů, budete mít krásně teploučko.

Jestliže chcete topit ekologicky, levně a získat maximální výhřevnost pro váš domov, pak jsou dřevěné pelety jasnou volbou.

Náš tip na závěr: Na www.drevenepelety.cz je možné dřevěné pelety objednat online, s tím, že vám je po celé ČR přivezou ZDARMA: