Interiérový design se soustavně vyvíjí a představuje nové a nové trendy, které udávají směr. Protože při zařizování bytu není inspirace nikdy dost, rozhodli jsme se vám několik trendů současnosti představit. Vždy však myslete na to, že v bytě budete bydlet i za 5 nebo 10 let. Proto upřednostněte materiály, které budou nadčasové a jejichž vzhled vás po krátké době neomrzí.

Barvou roku 2020 je modrá. Jaká bude další?

Každý rok vyhlašuje institut Pantone barvu roku, kterou se inspirují mnozí návrháři i výrobci nábytku. Pro rok 2020 byla takovou barvou klasická modrá, která má vyjadřovat jistotu, sebedůvěru a stálost. Modré pohovky, bytové doplňky či tapety a nátěry v modré celosvětově jednoznačně dominovaly.

Trend modré by měl pokračovat i v roce 2021, přidají se k ní však i další odstíny, například zelená. S představením barev roku na nadcházející rok přišli i další instituty a výrobci barev, kteří mezi trendy odstíny zařadili například béžovou či tmavě bronzovou.

Imitace přírodních materiálů jsou stále v kurzu

Již řadu let sledujeme návrat k přírodě a oblibu přírodních materiálů i imitací. Tento trend bude jednoznačně pokračovat i v nadcházejícím období. Podle interiérové designérky Báry Baštové jsou k vidění stále oblíbené imitace dřeva, kamene či betonu. „Velkým hitem je jednoznačně terazzo. Také pokračuje oblíbený trend geometrických barevných obkladů, často se používají hexagony nebo různé skládačky,“ dodává. Zejména při výběru obkladů do kuchyně jsou mnozí odvážnější a často sáhnou třeba i po retro obkladu, industriální betonové struktuře nebo sytě zbarvených texturách.

Velkoformátové obklady a dlažby do moderní koupelny patří

Až se budete pouštět do zařizování prostoru koupelny, věnujte velkou pozornost výběru obkladů. Právě ty mají na finální vzhled prostoru zásadní vliv a vytváří jeho atmosféru. Stále žádanější jsou velkoformátové obklady do koupelny, které díky minimalizování množství spár působí celistvým dojmem. I ty jsou vyhledávané v dekorech přírodních materiálů včetně kamene či dřeva. Vzhledem k malému množství spár se obklady také snadněji udržují. Funkčnost, praktičnost a jednoduchá údržba je přitom jedním z výrazných aspektů současného bytového designu.