V každé domácnosti dříve nebo později nastane moment, kdy se něco porouchá, je třeba něco opravit. V takové chvíli je dobré mít po ruce vhodné nářadí. Ne vždy chcete kvůli každé maličkosti volat odborníka. A upřímně řečeno utáhnout kohout, přitáhnout šroubek nebo připevnit poličku přece nakonec dokáže každý.

Nemusíte rovnou zařizovat profesionální dílnu, pro začátek bohatě postačí vlastnit vhodný kufr na nářadí se základním vybavením. Neměly by chybět základní jednotlivé kusy ručního nářadí jako jsou šroubováky, a to křížový i plochý, dále kladivo, kleště, různé klíče, metr, případně i vodováha, hodí se i imbusy. Nemělo by se zapomínat ani na vrtačku, šrouby, hřebíky i hmoždinky.

Sada nářadí jako pro profesionály

Ať už je to v domácnosti nebo v práci v kanceláři, stejně tak i v dílně nebo místě určeném pro drobné opravy je dobré mít ve věcech přehled. Není nic nepříjemnějšího nežli něco dlouho hledat. Proto i nářadí je vhodné mít přehledně uspořádané v praktickém boxu. Podle potřeby můžete vybírat z různých velikostí, vnitřní struktury i netypického uzpůsobení jako je například kufřík na nářadí na kolečkách.

Nejpraktičtější se ovšem ukazuje pořízení kompletní sady nářadí. Vlastně takového samostatného boxu, který je plně vybaven veškerým potřebným ručním nářadím v několika velikostech a modifikacích.

Doporučuje se vybírat kvalitní výrobky už od samého počátku. Nelze si pouze říci, že na těch pár přišroubovaných šroubků či přitlučených obrázků pouhý průměr postačí. Kvalita provedení se ukáže již po pár použitích a jistě by Vám nebylo příjemné, pokud by se křížový šroubovák po pár utaženích proměnil ve vrtuli a zkrátka se strhnul. Naopak poctivé materiály, ergonomické tvarování rukojetí nářadí i dobré potahy jistě ulehčí námahu při práci a zajistí požadovaný výsledek.

Je užitečné mít i gola klíče v kompletních sadách.

Proč si vybavit svou domácí dílnu?

Důvodů je hned několik a zcela zásadní jsou ty ekonomické. Pokud si jsme schopni poradit s drobnějšími opravami, zcela jistě se to projeví v naší peněžence. Pro ty, kdo bydlí v bytech, je jisté, že počítat s vybavením samostatné místnosti pro dílnu není tak docela možné. Mnohdy ovšem postačí pracovní kout, pokud něco vytváříte či vyrábíte třeba jednou za měsíc.

Jenže je poměrně jisté, že kutilství, coby forma relaxace a určité seberealizace má u nás poměrně velkou tradici. Podle výzkumů si až pětina Čechů je schopna sama obložit koupelnu, někteří se pouští i do větších úprav. A zcela běžné je smontování nábytku zakoupeného v některém obchodním řetězci.

Manuální práce zkrátka lidem dělá dobře už jen pro ten pocit, že si něco vyrobím či opravím sám, vlastníma rukama! Je to odreagování.

K vybavení domácího dílenského koutu postačí například dílenský panel, kam přehledně umístíte veškeré nářadí. Případně poslouží praktická dílenská skříňka, s několika poličkami, plastovými boxy na drobné součástky a vybavené výsuvnou policí, která může zároveň posloužit jako dočasná pracovní plocha na menší opravy.

Pro ty, kdo bydlí v rodinném domě, a mohou si tak dovolit vybavit si samostatnou místnost jako dílnu nebo ji případně umístit v garáži, je situace snadnější. Hodí se pak pořídit pracovní stůl i regály s nářadím, nástroji i materiálem pro práci. Pro tyto případy jsou velmi praktické mobilní pracovní stoly přímo spojené s panelem na nářadí, případně vybavené šuplíky.

Do větší dílny, elektrické nářadí

Hodně bude záležet na úrovni dovedností každého z nás, a i ty se mohou časem s používáním nářadí rozvíjet. Základem však bude pořízení brusky, vrtačky i elektrických šroubováků. Pro ty, kterým bude řemeslo opravdovým koníčkem je vhodná i alternativa, a tou je pneumatické nářadí. Je robustnější, poháněné stlačeným vzduchem a práce s nimi je efektivnější a komfortnější. Můžete také sáhnout po různých bruskách, nastřelovačích hřebíků. Pneumatické jsou i lakovací pistole či rázové utahováky.

Zkrátka k precizně provedené efektivní práci nestačí jen šikovné ruce, velkou roli zde sehrává i výběr kvalitního nářadí. Bez něj se to neobejde!