Ať už máte doma topení dálkové, kotel, krb, kamna nebo třeba tepelné čerpadlo, určitě nechcete topit neefektivně a zbytečně. Někdy ale nevědomky děláme chyby, kterými si zbytečně vyháníme nejen teplo z domu či bytu, ale také peníze z peněženky. Přinášíme vám proto několik rad a tipů, jak na zbytečně neplýtvat teplem.

1. Zanedbanou údržbu rychle dožeňte

Pokud vám přijde, že například topení v obývacím pokojí hřeje méně než to v dětském pokoji, zkuste si vzpomenout, zda už jste letos odvzdušňovali. Neodvzdušněný radiátor poznáte snadno: méně topí a při jeho spuštění lze slyšet i bublání nebo dokonce šplouchání. Vzduchové bubliny je v takovém případě potřeba vypustit odvzdušňovacím kohoutem. Za pár minut péče o radiátor tak možná jeho výkon i podstatně zvýšíte.

2. Nepřetápějte

V obývacím pokoji je ideální teplota asi 21 °C, v ložnici stačí 18 °C a bude se vám spát lépe než v horku. Pokud vaříte, jistě víte, že spoustu práce za topení v kuchyni odvede trouba a pokud se nechcete péct také, hodí se teplotu vytápění během vaření snížit. Méně někdy znamená více, v tomto případě více energie pro vás, díky kvalitnějšímu spánku, a peněz pro vaše konto. Nárůst teploty o 1 °C zvyšuje spotřebu energie za vytápění až o 6 %.

3. Větrejte efektivně

Pokud chcete ušetřit, větrejte dvakrát až čtyřikrát denně a byť jen na pět minut, nechte okna dokořán. „Nízká kvalita vnitřního prostředí se objevuje především v rekonstruovaných budovách, které jsou nově zatepleny a kde byla provedena výměna starých oken za nová. Starší budovy totiž větraly přirozeně netěsnostmi a uzavřením vnější obálky došlo k zamezení přísunu vzduchu infiltrací,“ vysvětluje produktový specialista Martin Preclík z KORADO.

Tip: Pokud se nebráníte investici, zvažte pořízení větrací jednotky s rekuperací. Vzduch je současně odváděn i přiváděn a díky zabudovanému výměníku jsou jednotky schopny předávat teplo zpět do interiéru. Účinnost rekuperace těchto zařízení se pohybuje v rozmezí 60 do 90 %.

4. Ujistěte se, zda váš byt těsní

Zkontrolujte, zda vám teplo z bytu či domu neutíká především okny nebo dveřmi. Není totiž snad nic horšího než pod dveřmi profukující chladný vzduch. „V zimě je každá strana vchodových dveří vystavena extrémně odlišným teplotám a v těchto podmínkách mohou být na těsnění patrné změny. Je dobré ověřit, že těsnění dobře přiléhá a není poškozené. Pokud objevíte nějaké netěsnosti okolo dveří či oken, případně dokonce poškozené těsnění, je třeba obrátit se na odborníky a objednat servis,“ radí Stanislav Obyt ze společnosti VP trend, tradičního českého výrobce dveřních výplní.

5. Chodí k vám kominík?

To, že kominík nosí štěstí je jasná věc, ale jeho pravidelné návštěvy vám dozajista „přinesou“, tedy ušetří i nějaké ty peníze. Nejen, že je zanesený komín až životu nebezpečná věc, ale také výrazně ovlivňuje výkon celé otopné soustavy. „Kominík vyčistí a zkontroluje komín, kouřovod i spalinové cesty. Součástí čištění je i výběr sazí. Pro efektivní topení a dlouhou životnost kotle na pevná paliva hraje také zásadní roli kvalita materiálu. Například v případě dřeva je zásadní, aby bylo co nejsušší. Jinak se spousta energie spotřebuje na odstranění vlhkosti,“ radí Pavel Ulrich, obchodní ředitel výrobce a distributora komínů Almeva.

6. Nechte teplo proudit (správným směrem)

I teplo potřebuje prostor. V proudění by mu neměl překážet nábytek, mokré prádlo ani závěsy. Naopak pomoci může upevnění hliníkové fólie na zeď za radiátorem. Ta bude teplo odrážet