Plánujete úplně novou střechu či rekonstrukci té staré? Možná vás překvapí, co všechno by na střeše nemělo chybět. Nejvýraznějším prvkem bývá krov a krytina, budete ale potřebovat i další doplňky, které plní důležitou funkci při ochraně před větrem či vlhkostí.

Střešní konstrukce by měla odolávat i silnému větru. S tím pomohou speciální klempířské prvky, které jsou určené právě k ochraně před poryvy větru.

Plechová lišta je ekonomická

Závětrná lišta spodní standard od Blachotrapez

Zásadní pro odolnost střechy vůči větru je dostatečné ukotvení všech prvků. Dále pomohou speciální plechové doplňky, takzvané závětrné lišty. Ty se dělí na horní závětrnou lištu a spodní závětrnou lištu a lze vybírat z různých tvarů. Jejich instalace se provádí u všech běžných střešních krytin, a to z boční strany latí. Plechovou lištu tedy můžete použít i u krytiny z pálených tašek, a dokonce díky ní ušetříte. Další možnosti zakončení tohoto typu střechy jsou okrajové tašky s mnohem vyšší pořizovací cenou.

Na spodní závětrnou lištu je třeba myslet ještě před položením samotné krytiny a nainstalovat ji na z boční strany latí tak, aby k němu přiléhala vnější i horní plochou. Tato lišta se většinou připevňuje na ty části střechy, které jsou přesahem stavby. Ukončuje tedy okraj střechy a, jak již její název napovídá, dokáže střechu chránit i před silnějším větrem.

Konstrukci krytiny ochrání i zateplení plechové střechy

Horní závětrná lišta se na rozdíl od té spodní instaluje až po položení krytiny. Bývá označována také jako vrchní lemování štítu a plní podobnou funkci jako spodní lišta.

Montáž závětrné lišty by měla být provedena od okapu k hřebeni, a to se zhruba stomilimetrovým přesahem. Lze ji vyrobit v různých délkách a také v mnoha barvách. Barevně lze přizpůsobit všechny klempířské doplňky. Ty tak nebudou na střeše působit rušivě, a naopak ji ještě esteticky doplní.

Pomůže také zateplení, které by mělo u nových či rekonstruovaných střech být již samozřejmostí. Typ izolace vybírejte dle vlastností střechy, tedy krovu a krytiny. Například k zateplení plechové střechy se hodí skelná nebo čedičová vata.

Kde nakoupit střešní doplňky?

Nepodceňte výběr kvalitních klempířských prvků, které ochrání konstrukci střechy před vlhkostí i větrem. Vybírat můžete třeba u tradičního výrobce Blachotrapez.