Předtím, než definitivně vyberete plot, který budete každodenně vídat po řadu let, měli byste si položit několik otázek, které vás navedou k výběru ideální varianty. Existuje řada faktorů, které není radno opomíjet. Vliv na to, jaký plot se k vašemu domu a pozemku bude hodit, má například nejen design a kvalita materiálu, ale také velikost zahrady nebo vaše potřeba soukromí.

Plot aneb tamto je moje!

Plot představuje pro svého majitele bezpečí, soukromí, udává hranice soukromého pozemku a brání volnému vstupu „nezvaným hostům“. Současně je to také výrazný architektonický element, který je potřeba řešit v souladu s domem a zahradou. Ne vždy je sázka na originalitu a trendové záležitosti výhrou. Pouze kvalitní a ověřené řešení zajistí, že vás plot neomrzí ani po letech. “Právě kované ploty jsou považovány za stálici, jejíž hodnota je trvalá nebo narůstá s časem,” doplnil Miloš Němeček ze společnosti LAMARK, jež se výrobou plotů zabývá.

A jaké otázky jsou pro výběr plotu důležité?

  • Jak vysoký by plot měl být? Chci, aby byl plot spíše vysoký nebo nízký? Jaký je jeho hlavní účel? Jde především o fyzické oddělení dvou pozemků nebo očekávám ještě něco jiného?
  • Má být plot průhledný nebo neprůhledný? Chci vytvořit prostor pro soukromí nebo preferuji vzdušnost a propojení s okolím?
  • Na plot se budu dívat a chodit kolem něj dlouhá léta, měl by se mi tedy především líbit. Jaký preferuji materiál, styl a barvu?
  • Nebude plot v dané lokalitě působit výstředně a příliš na sebe upozorňovat?

Oplotit dům nemusí znamenat schovat se za opevnění, kde nejen nebudete viděni, ale současně také nic neuvidíte. Pokud zvolíte neprůhledný plot, zajistíte si tím sice soukromí a intimitu, pro celkový vzhled okolí a ulic vytvářejí takové ploty nepropustné bariéry, naproti tomu průhledné ploty umožňují optické propojení s okolím. Neměli byste zapomenout přihlédnout také k faktorům jako je velikost pozemku a místo, kde se dům na pozemku nachází. Pokud je pozemek velmi malý, může se stát, že výrazný plot zastíní velkou část pozemku a přitom z domu prakticky neuvidíte nic kromě mohutného plotu a ochudíte se tím o výhled z domu i celého pozemku.

ČTĚTE TAKÉ: Nový způsob kotvení do jakéhokoli terénu bez nutnosti kopání a betonování

Na co byste si při stavbě plotu měli dát pozor?

  • Plot nesmí zasahovat žádnou svou částí na pozemek souseda.
  • Plot nesmí bránit ve vstupu na sousedův pozemek ani jej zastiňovat.
  • Pokud má plot podezdívku, vztahuje se na něj stavební zákon a tedy minimálně ohlašovací povinnost, někdy je potřeba také získat souhlas odboru životního prostředí nebo památkářů.
  • Soused musí se stavbou plotu souhlasit, při jeho výstavbě budete muset vstupovat na jeho pozemek, měli byste si tedy předem vyjasnit, jak bude stavba plotu probíhat.

Proč pozornost zaměřit na kované ploty?

Kovaný plot je nadčasový a zachovává si svou vznešenost v jakékoli době. Díky použitým materiálům, typické povrchové úpravě a variabilitě je vhodný jak ke starším, tak i moderním budovám. S jeho využitím dosáhnete nejen důstojného a vkusného ohraničení pozemku, ale také solidní ochrany před vniknutím – zejména pokud plot doplníte o kovové hroty a špice. Kvalitní kované ploty jsou v podstatě bezúdržbové. “Pouze kvalitní žárové zinkování, vhodná povrchová úprava a poctivá ruční výroba zajistí očekávanou odolnost proti vnějším podmínkám,” upřesnil Miloš Němeček ze společnosti LAMARK. Naopak proti kovaných plotů hovoří o něco vyšší cena ve srovnání s nejlevnějšími variantami jiných typů oplocení, typicky drátových, a pro někoho i vyšší pohledová průhlednost.

Publikováno v kategorii: Zahrada