úvodAč nám právě v posledních dnech zima přichystala poměrně velký přísun sněhové nadílky, za nějaký ten měsíc a kousek tomu může být zcela jinak. V březnu se už pomalu začíná příroda probouzet ze zimního spánku a nám vznikají příležitosti pro práce na zahrádce a její zvelebování. Pakliže máte kolem vašeho rodinného domu prostor, se kterým jste si doposud nevěděli rady, zanedlouho bude ideální čas pro terénní úpravy, výsadbu zeleně, rostlin, stromů, keřů apod. My vám dnes poradíme, jaké možnosti se vám, co se týče realizace nové zahrady, nabízí.

Trendy v zahradní architektuře

Zahrádky plné ovocných stromů, záhonků s ředkvičkami, mrkví, kedlubnami, salátem a další zeleninou, jsou již téměř minulostí. Zahradní architektura se dle nejnovějších trendů ubírá jiným směrem. Přednost se dává vybudování zahrady jako místa odpočinku a relaxace, kde může rodina trávit svůj společný čas a schovat se před realitou všechních dní plných stresů a starostí. Zahrady by měly kvést, vonět, plodit a měnit barvu podle momentálního ročního období, tzv. působit na všechny smysly. Důležitá je kromě estetického vzhledu také využitelnost. Dobré je vytvořit přímou návaznost zahrádky na dům nebo terasu. Klid vnesou vodní plochy a nesmí chybět zahradní posezení. Pořiďte si i vy svůj ráj, ve kterém budete moci odpočívat.

Začněte s návrhem zahrady

Ke krásnému rodinnému domu neodmyslitelně patří i moderní a promyšlená zahrada. Abyste na ni mohli být patřičně hrdí, není od věci svěřit ji do rukou odborníků a využít služeb zahradního architekta či zahradního centra. Zde provádí návrhy zahrad, včetně realizace. K tomu je potřeba znát rozměry vaší zahrady a vaše přání a požadavky. Na základě těchto informací vám bude na míru sestaven návrh, u kterého bude samozřejmostí dokonalá znalost terénu a jeho okolí, vazby domu a zahrady, klimatických a půdních podmínek a v návaznosti na to volba vhodných stromů, keřů a sazenic. Součástí bývá grafická vizualizace, i cenová nabídka v případě, že si necháte zahradu i zrealizovat.

Návrh zahrady může vypadat třeba takto (projekt od Aleš Bula a Jaroslav Růžička - Zahrady Bula).
Návrh zahrady může vypadat třeba takto (projekt od Aleš Bula a Jaroslav Růžička – Zahrady Bula).

Můžete se pustit do vytvoření nové zahrady

Jakmile budete mít hotový projekt, můžete přistoupit k samotné realizaci zahrady. Postup může být následující:

  • na zhotovení zahrady si pozvete specializovanou firmu (třeba tu, která vám vytvářela návrh) a necháte vše na ní,
  • pustíte se do tvorby nové zahrádky sami,
  • nebo spojíte obojí.

První varianta, tzv. na klíč, je rychlá, pohodlná, efektivní, osvědčená a budete mít jistotu, že je vše provedeno, tak jak je potřeba a maximální odborností. Na druhou stranu se přirozeně jedná o metodu dražší. Ačkoliv si připlatíte, konečný výsledek bude stoprocentní.

Ukázka rekonstrukce zahrady v Praze (od Aleš Bula a Jaroslav Růžička - Zahrady Bula)
Ukázka rekonstrukce zahrady v Praze (od Aleš Bula a Jaroslav Růžička – Zahrady Bula)

Druhá varianta je sice levnější, ale za to méně pohodlná na práci i čas. K tomu musíte být zruční a je třeba mít nadšení, fantazii i znalosti s přípravou okrasných záhonů, sázením keřů atd. Ale musíte si poradit i s takovými stěžejními úkony, jako je instalace jezírka či pokládání dlažby.

ČTĚTE TAKÉ: Práce na zahradě na jaře

V úvahu připadá i konzultace se zahradním architektem, který vám zpracoval projekt. Je třeba počítat s tím, že se jedná o služby nad rámec projektu, jež vyžadují platbu za konzultační hodiny.

Předáním hotové zahrady spolupráce s firmou končit nemusí. Firmy z velké části nabízí i její následnou údržbu.

Publikováno v kategorii: Zahrada